Bedrijfseconomie en kengetallen

Provincie Friesland- Project van A naar B: Toekomstverkenning Ontwikkeling naar een toekomstbestendige bedrijfsvoering veehouderij- Na vernatting in een veenweidegebied in Fryslân.

Als vervolg op de Doorrekening Kansrijk Veenweide Gebied Aldeboarn/De Deelen in 2019 heeft provincie Friesland, Ekopart verzocht om deze economische verkenning te verbreden en te verdiepen. Hiervoor is nauw samengewerkt met het projectteam van Innovatiecentrum Veenweiden, Verdienmodellen en Wetterskip Fryslân. Opnieuw zijn de toekomstperspectieven van 3 praktijkbedrijven in een veeweidegebied, waarbij de peilen verhoogd worden, verkend en doorgerekend. Dit heeft informatie opgeleverd welke perspectieven de melkveehouderij onder deze omstandigheden in de toekomst nog heeft, welke veranderingen in de bedrijfsvoering nodig-dan wel wenselijk zijn. Ook is gezocht naar antwoorden op de belangrijke vraag: welke wijze kunnen de bedrijven gecompenseerd worden voor de schade ten gevolge van de vernatting? . Hierbij is de exploitatieschade: onder andere verlies van droge stof-productie en het verlies aan kwaliteit van het gewas aan de orde. Maar er is ook gekeken op welke wijze compensatie van vermogenschade berekend kan worden.


Provincie Friesland- Doorrekening Casestudie Kansrijk Veenweide Gebied Aldeboarn- De Deelen 

20200612_121236.jpg

Ekopart heeft dit uitgevoerd in opdracht van Provincie Friesland en op initiatief van en in nauwe samenwerking met projectteam Kansrijk Veenweide Gebied Aldeboarn/De Deelen.

Vanuit Aldeboarn/de Deelen, werd i.s.m. een 14-tal agrarische bedrijven gestart met een Casestudie om de (financiële) consequenties te onderzoeken van (vrijwillige) peilverhoging in peilvak De Mieden- Gersloot, ten noorden en oosten van Natura 2000 De Deelen.

Peilverhoging heeft grote invloed op de economische perspectieven van de aanwezige landbouwbedrijven en dus is het zaak om - enerzijds - de nadelige economische gevolgen van peilverhoging in kaart te brengen en - anderzijds - verdienmodellen en maatregelen in kaart te brengen die deze nadelige gevolgen zouden kunnen neutraliseren.

Vervolgens is de vraag: wat is er nodig om deze transitie te kunnen realiseren en wat betekent dit voor de inrichting van het gebied.

Met het uitgebreid en diepgaand doorrekenen van peilverhogingen op 3 melkveebedrijven moest Ekopart een eerste aanzet geven om antwoord te krijgen op de vraag: “Hoe kunnen de boeren in Aldeboarn/De Deelen toekomstperspectief behouden“

De doelstelling was:

1.     Inzicht krijgen in met welke combinatie van maatregelen een combinatie van doelen te realiseren is, zoals: vertraging veenoxidatie/behoud van veen, grondgebondenheid, gezonde bodem, gesloten kringloop, meer biodiversiteit, mooier landschap, kunnen voldoen aan financiële verplichtingen, vergelijkbaar inkomen en toekomstperspectief voor het bedrijf.

2.     Aan welke De randvoorwaarden moet voldaan worden om deze bedrijfsmodellen in de praktijk te kunnen brengen voor een grotere groep boeren. Denk aan instrumenten als een operationeel systeem voor bijv. het beschikbaar komen van extra grond, vergoeding van ecosysteemdiensten (op langjarige basis of afkoop via afwaardering van grond,

3.     De stand van zaken m.b.t. deze randvoorwaarden, zodat we weten wat al wel of nog niet kan, op korte, middellange of langere termijn (resp. 1-2, 5, 10 jaar).

In najaar 2020 is Ekopart gestart met een vervolg via Project “Van A naar B: vernatten, afwaarderen en compenseren: naar een nieuwe bedrijfsvoering”.  Dit vervolg zal een bijdrage moeten leveren voor een breder inzetbare methodiek, om schade door vernatting, hieruit voortvloeiende afwaardering en compensaties in beeld te brengen.


Meer Bedrijfseconomie en kengetallen

Previous
Previous

Landbouw en natuur

Next
Next

Overig Advies