Perspectief Biologische Melkveehouderij- Financiële Resultaten (2019-2021)

Ekopart verzameld al 20 jaar de technische en bedrijfseconomische resultaten van de Biologische melkveehouders. Dat levert een unieke inkijk op de voortschrijdende ontwikkelingen binnen de biologische bedrijfsvoering. Het biedt houvast voor bedrijven die overwegen om te schakelen. Tevens biedt het inzicht voor bestuurders en beleidmedewerkers, welke zoeken naar bedrijfseconomische perspectief in combinatie van een transitie naar meer natuur inclusieve bedrijfsvoeringen. De gemiddelde van de laatste 3 jaar (2019-2021) staan vermeld in het onderstaande tabellen.

fig. 1 Gemiddeld technisch resultaat

Biologische melkveebedrijven zijn met nog geen 9.000 kg melk en 1,4 gve per ha relatief extensief van karakter.

fig. 2 Gemiddeld financieel resultaat

De gemiddelde Bio-toeslag op de melk is ca. 11 ct per kg melk. Ook de verkoop van vee kan rekenen op een toeslag. De kosten voor het krachtvoer liggen aanzienlijk hoger als die van regulier. Biol melkveebedrijven verstrekken met ca. 20 kg per 100 kg melk aanzienlijk minder krachtvoer in het rantsoen. Bij de toegerekende kosten zijn vooral de bewerkingskosten per kg melk , door het extensiever karakter veel hoger.

fig. 3 Gemiddeld berekend bedrijfsresultaat


Figuur 3 is een berekende weergave van de financiële ruimte van Biologisxche bedrijven. Gebaseerd op de gemiddeld betaalde rente is aangenomen dat er bij 2,5% in deze periode rente ca 1.250.000 geleend is. Aangenomen is dat deze over 25 jaar wordt afgelost .

aangepast april 2023

Previous
Previous

Biologische melkprijs

Next
Next

De uitstoot van CO2-eq op melkveebedrijven